понеділок, 6 квітня 2020 р.

ТП211(48) Трихологія

Трихологія
Трихологія - галузь медицини, яка займається науковим дослідженням шкіри голови. До сих пір однією з основних медичних галузей, присвяченій клінічному дослідженню волосся, була дерматологія. Трихологія, як відносно нова наука, потребує міждисциплінарного розуміння, вона охоплює знання не тільки з дерматології, а й з біохімії, молекулярної біології, ендокринології, імунології.
Необхідно розуміти, що в той час, як дерматолог спеціалізується на всіх патологіях шкіри, трихолог обмежується аспектами, пов'язаними з волоссям і волосяними фолікулами.
Функції волосся
Волосся - похідне шкіри, воно розподілено по всій поверхні тіла, за винятком підошов, долонь, пупа і слизових оболонок. У дорослої людини приблизна кількість волосин становить п'ять мільйонів. На голові у нас від 100 000 до 150 000 волосин, вони забезпечують черепу певний захист від ударів і зберігають тепло. Вії захищають очі, зменшуючи кількість світла і пилу, які можуть проникнути. Брови захищають очі від поту.
У волосяних фолікулах пахв і статевих органів є апокринні потові залози, які частково відповідають за характерний запах тіла кожної людини.
Кожна наша волосина пов'язана з гладкими м'язовими волокнами. Скорочення м'язів змушує волосок підніматися, тим самим змінюючи кут по відношенню до шкіри. Цей процес збільшує ізоляційні можливості покриття, забезпечуючи тим самим кращий захист від холоду.
Крім захисної функції наше волосся виконує і естетичну роль. У всіх культурах воно мають більшу чи меншу ступінь значущості. Волосся завжди було естетичним символом сили і мудрості, досвіду, мужності або жіночності, свободи і рабства, моди, купівельної спроможності, соціального класу, політичної ідеології і багато чого іншого.
В даний час трихологія може похвалитися серйозним терапевтичним арсеналом і не обмежується, наприклад, лише лікуванням випадіння волосся в результаті андрогенної алопеції, як було ще в недалекому минулому. Знання сьогоднішньої трихології спрямовані на турботу про волосся і скальпа при стресі, вагітності, надмірній інсоляції, раптовій втраті ваги, віковому капілярному старінні і т.п.
Якщо виникли будь-які складні ситуації із волоссям, і Ви ніколи не досліджували проблему глибоко, є сенс звернутися до фахівця трихолога. Трихологічне обстеження дозволяє визначити будь-які аномалії, які впливають на шкіру голови, і призводять в результаті до випадання волосся, в тому числі: себорея, фолікуліт, дерматит.

Опрацюйте тему та законспектуйте її.

Немає коментарів:

Дописати коментар